Velg din plassering

Asia/Pacific

Europe

North America

South America

Global

22. desember 2023

Mirkas nye bygg i Jakobstad skal utstyres med en hybridenergiløsning. Målet er å oppnå størst mulig utslippsreduksjoner når det gjelder fabrikkens energiforbruk.

I forbindelse med utvidelsen av Mirkas anlegg i Jakobstad skal det også implementeres en hybridløsning for oppvarming av nybygget. Sentralt i løsningen er utnyttelse av jordenergi, med andre ord varmeenergi fra bakken. For å få til dette er det boret 115 jordenergibrønner i området som strekker seg ned til 340 meters dyp.

Jordenergien suppleres med to store vann-til-luft-varmepumper, solcellepaneler samt fjernvarme i de kaldeste periodene.
"Målet er å minimere CO2-utslippene våre. Denne løsningen vil bety en årlig reduksjon i utslipp på 900 tonn, som er en betydelig endring», sier prosjektleder Jari Lemberg.

Varmepumpene skal brukes i sommerhalvåret for å kjøle ned anlegget. I forbindelse med dette samles og lagres varmen i jordenergifeltet og brukes så til oppvarming om vinteren.

Prosjektet med energiløsningen gjennomføres sammen med energiselskapet Adven. Mirka har jobbet med selskapet i over 20 år, og Adven fungerer i dag som energipartner for Mirkas fabrikker i Jeppo og Oravais.

"Samarbeidet med Adven har fungert godt, og det var derfor naturlig også å involvere dem i prosjektet i Jakobstad. Løsningen i seg selv er veldig interessant og et fint eksempel på hvordan man kan skape bærekraftige energiløsninger i størst mulig grad", sier Mirkas administrerende direktør Stefan Sjöberg.

Finn ut mer om Mirkas arbeid for bærekraft